BejelentésHexasakk
Hexagonal Chess
Ha nyerni akarsz, nem árt, ha elmélyülsz a sakkfigurák, a tábla és az ellenfél háromszögében. /bosa

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponHexasakk - játék, sport

Hexasakk megnyitások, ... stb. _ 5mp.eu
Hexasakk feladványok _ 5mp.eu

Hexasakk versenyek 1. /1980-2013.12.31.. _ google
Hexasakk versenyek 2. /2014.- _ google

(:-)_ Minden él, ami mozog és ez érvényes a hexasakkra is _(-:)

Glinski`s Hexagonal Chess: Játszható program

 

méh lovak gond este

 

hexasakk


Előszó

__ Ősidők óta olthatatlan vágy hajtja az embert, hogy megértse a világot és benne önmagát. Állandó szellemi kalandozásai során újabb és újabb vizekre hajózott, s mint homo ludens kipróbált minden játékot, megpróbálva abban is létrehozni az egyre tökéletesebb önmegvalósítást
__ Az elmúlt századokban sokszor próbálták megújítani a sakkot, de legtöbb kísérlet hamar kudarcba fulladt. Ennek nyomasztó, de egyben az újat mégis akaró szellem tudatában 1973-ban mutatták be Londonban Wladislaw Glinski játékát, a sakkból eredő hexasakkot, amelyet hosszú évek munkájával hozott létre. Az újfajta sakkjáték először Angliában és Lengyelországban vált népszerűvé, az utóbbi néhány évben már egyre több országban, így hazánkba is eljutott a hatszögletű sakk híre.
__ A hexasakk több összetevővel ragadhatja meg a játékot, sportot, művészetet és sakkot szerető embert:
___1. A hatszöggel, amely a természetben a méhek sok millió éves, hihetetlenül precíz alakzata, éléskamrája, bölcsője, lakhelye és védjegye. Vásárhelyi Győző magyar származású, Franciaországban élő művész a festészetben alkalmazza szeretettel a hatszög-variációkat, szemet gyönyörködtető sokszínűséggel, megkapó eleganciával, nagyvonalúan új gondolat-forrásokat fakasztva a fogékony elmékben.
___2. A harmadik színnel, amely szinte negyedik dimenziót, kiteljesedést és végtelenséget ad a sakknak, a kombinációk megtriplázásával, mélységével és majdnem átláthatatlan, de akarattal könnyen leküzdhető bonyolultságával. Ezzel is a harmadik évezred szellemi sportjává avatva a hexasakkot.
___3. A figurák kezdő hadrendjével, amint a két ellenfél tábora nosztalgikusan mintegy felspannolt íjként feszül egymásnak, a régi könnyen felejthető, de komoly, mély nyomokat hagyó háborúk ék alakban felállt seregeit mintázva.
__ Alapvető eltérések: a táblán 64 négyszög helyett 91 hatszögletű mező található, három szín, épp ezért három futó, + egy gyalog = 18-18 figura. A játékszabályok kis eltéréssel megegyeznek a hagyományos sakkéval.
__ Nem megvetendő különbség még: "A négyszögletes sakknál, a megnyitási variációkban világos első lépésére, ami 20 különböző lehet, a sötét 20 féle választ adhat ez 20x20=400. A hexánál ugyanez világos 51 féle nyitólépésére (50x51)+(1x50)=2600, ez nagyságrenddel nagyobb!
__ Így már a nyitó lépésektől kezdődően olyan bonyolultságú a játék,ami a hagyományosban csak a középjátékban következik be."* /Vámosi Albert/
__ Amennyivel több a mező és a figura, annyival nagyobb a variációs és kombinációs lehetőség. Az első EB-t 1980-ban Londonban rendezték. Ezen indult egyetlen magyarként a bátaszéki Rudolf László, és mindjárt a 2. helyen végzett, amit később követett EB elsőség 1984-ben Szekszárdon, majd 1990-ben Kínában megszerzett világbajnoki cím. 1980-tól napjainkig kb. 130 hexasakkversenyt rendeztek, ami megmozgatott kb.1000 versenyzőt, számtalan város, falu és község szervezőit és támogatóit. Bár még mindig nehéz a helyzetünk. Nehezen fogadják el az újat, a kezdeményezőt, a mást akarót. Furcsamód a labdától nem veszik rossz néven, ha több fajta, eltérő nagyságú pályán közel hasonló szabályok szerint pattogva bírja mozgásra az embereket. Bezzeg a sakkfigurákra egyből gyanakvó szemekkel néznek, ha nem a megszokott négyszegletű mezőkön trónolnak. Az előítélet nagy úr, maga alá gyűri vakon az ismeretlent, féltve a nehezen meghódított tudást. A közöny általában rányomja bélyegét erőfeszítésünkre, hogy minél több ember szórakozása, hasznos időtöltése és új játéka lehessen ez a szellemi sport. A következő epizód jól példázza az emberek hozzáállását : többek között két fiatal ember is megnézte egyik versenyünket. Próbáltam velük beszélgetni, nem sok sikerrel, hisz mint ahogy ők mondják "rendes" sakkot játszanak. Azt hiszem ez a szójárás, amit már többször volt alkalmam hallani, sajátos és komoly jellemző erővel bír.
__ Az új dolgoktól való félelem és tartózkodás még most is nagy visszatartó erővel hat, pedig a történelem során már többször beigazolódott, hogy az újító eszméké és embereké a jövő.
__ A szellemi sport mennyiségileg eltörpül az úgynevezett testet megmozgatótól, pedig azok is erősen megkövetelik az ép és teherbíró szervezetet, ha sikereket akarunk elérni benne. A hexasakkozás is egyrészt tudomány, tehát megtanulni való ismeretek tárháza, másrészt kemény fizikai felkészülést igénylő versenysport. Az ép testben, ép lélek - fordítva is megállja a helyét - ép és állandó munkára serkentett szellem is feltételezi, sőt biztosítja az ép és egészséges sportos embert.

__ Debrecenben 1986 óta működik Hexasakk-kör az Újkerti Általános Művelődési Központban. Eddig hétszer rendeztük meg a Hajdú kupát. Hétszer az Egyéni Debrecen Bajnokságot és négyszer az Egynapos versenyünket. A Hajdú Kupa négyszer nemzetközire sikeredett, melyen részt vett többek között Marek Mackowiak lengyel világbajnok, Rudolf lászló Európa- és világbajnok. Debrecenben eddig kb.40-en próbáltak meg versenyszerűen hexasakkozni. A kezdő lépéseket Mányi Béla tette meg és sokáig lelkesen szervezte a versenyeket és maga is versenyzett. Soha nem nyugodott bele mellőzésünkbe. Idős kora ellenére is mindig az újat kereste, izgatta az ismeretlen és addig nem nyugodott míg fel nem fedezte mibenlétét. Sajnos már nem jön közénk, az idő eljárt felette. Pedig az ő esete is fényesen bizonyítja, hogy ezt a szellemi sportot egészen az agg kor határáig lehet versenyszerűen folytatni. Általában a legjobb időseknek járó díjat 70 évén túl is mindig elhozta. Nekem sikerült az eddig részt vett 57 versenyemen pár komoly eredményt elérnem. Tatabányán, Bátaszéken, Dombóváron, Debrecenben első lettem. Nemzetközi versenyeken: Minszben, Uljanovszban 5., Palicson 2. Az utóbbi időben Dani Péter erősen jön fel, Tamásiban a 13.Országos Bajnokságon az utolsó pillanatban csúszott le a dobogóról és szerezte meg a negyedik helyet, 1994-ben Tatabányán a Turul kupán már 3. lett. Az ifjúságiak között Sütő Péter ígéretes tehetség, több ifi versenyt nyert és nem íjed meg a felnőttektől sem, bátran felveszi a harcot és küzd az utolsó pillanatig. Szerencsére nincs egyedül, szorosan a nyomában ott van Erdei László, aki több önbizalommal és nagyobb akarással talán még meg is előzheti. Támogatókat is keresünk, divatos szóval szponzorokat, de nekünk megfelelne egy komoly mecénás is.
__ Ez a kis felsorolás azt bizonyítja, hogy minden időben szükség volt és lesz olyan emberekre, fórumokra, akik felkarolták segítséget nyújtva az arra érdemes ötleteket, dolgokat és játékokat.
Minden, új dologra fogékony embert örömmel látunk.

hatbódorhatos Debrecen, 1994.06.25. Bódor Sándor

 

Hexasakk - mlap Hexasakk - hupont Hexasakk - Google

Hexasakk - ucuz

Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület


 

faremek.hu

2009.01.20.

MySpace Backgrounds

free counters

Google PageRank
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!